Под игото

Ended 1 Сезон - 9 Епизода

Под игото
Екранизация в девет части по едноименния роман на Иван Вазов и мотиви от произведенията му "Чичовци", "Хаджи Ахил", "Неотдавна", "Епопея на забравените".

Съмнявам се, че е необходимо подробно представяне на съдържанието. Но е необходимо да знаем защо трябва да постоим една минута в мълчание всеки 2-ри юни, когато завият сирените. Ако и романът на дядо Вазов да е литературна творба, прототипите на измислените герои са живели наистина. Дишали са, ходели са, хранели са се, смеели са се и са плачели, имали са своите мечти и идеали. А някои от тях, като Левски, Бенковски, Ботев, Волов и още стотици и хиляди знайни и незнайни българи са имали една Голяма мечта - да видят България свободна. За да можем ние с вас днес да се радваме на живия живот, да дишаме свободно, да обичаме свободно и да мечтаем свободно. В ежедневния живот човек рядко се замисля за мира и свободата, защото ги имаме. След като прочетем това, всеки от нас ще поеме по своите си дела - някои ще легнат да почиват от нощна смяна, други ще излязат да се срещат с приятели, трети ще идат на кино, четвърти - на разходка, пети ..... Всеки е свободен да прави това, към което го водят неговите желания, ценности и навици. Защото сме свободни. А тези хора тогава не са били. И затова са имали едно желание и една ценност - свободна България. Всички знаем какво пише на зеленото знаме на Райна Княгина - "Свобода или смърт". Замисляли ли сте се по-задълбочено върху тия три думи? Опитвали ли сте се да ги приемете не просто като известна фраза, а наистина да ги почувствате? Опитайте сега . . .

В предговора към петото издание на романа Иван Вазов пише следното (първата част той пише в изгнание в Одеса): "О, видения, как наслаждавахте душата ми! О, съдбоносни дни, какви трепети пробуждахте в нея! Аз забравих мъките на изгнанието. Аз бях честит, къпейки се във вълните на скъпите ми незабравими спомени."
1 Звезда2 Звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 гласа, оценка: 4,00 / 5)
Loading...
540m 1990 8.6 8.6

144
9,658 гледания
Под игото
Details
В ролите
  • Дата на премиерата: 1990-03-03
  • Жанр: Драма
  • BoxOffice: N/A
Под игото
Абонирай се
Notify of
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари